Monday, April 16, 2012

kahwin muda?????

Assalamualaikum..
hyep3!!korang ape khabar??????sihat???alhamdulillah..
okay!entry kali nie nak cerite pasal kahwin muda..

okay,,biasenyee kalau kat malaysia ni mesti tak ramaikan yang kahwin muda..bile tanye,bile kahwin??mesti ramai yang akan kate,kononnye nak hidup as remaja tue lame sikitlaah..lame lagilah..enjoy dululah..study dululah,harta masih perlu dicari,nanti sape nak tanggung anak bini,,and anything else laah..perjalanan masih panjanglah..tapi korang tahu tak??Rasulullah pernah bersabda,barangsiapa kahwin muda,,maka menangislah syaitan..sebab dye dapat menjage hawa nafsu dye..and memelihara diri mereka dari perbuatan zina..

haaa..baru tahu??takpe..yang penting dah bagitahu ni..haa..korang bile lagi??kalau yang ramai bercouple tue,,kahwinlah cepat2..jangan suke buat dose yee..islam tak halalkan couple tue walaupun korang tutup aurat,pakai purdah..couple tetap haram okay??ape??tak mampu lagi??mesti adee yang masih study lagikaan??okay,kalau dua2 masih study,dua2 ade simpanan ptptn kaan??sementara masih belajar,,korang boleh tanggung bini korang dengan ptptn..kalau dye dah ade ptptn,baguslah..yang penting cukup untuk tampung korang berdua..itupun kalau si bini tak cerewetlah..nak mintak ape..semua nak..yang itu,,korang settlekan sendirik okay..ahahaa..harta boleh dicari same2..

ape yang penting,perhubungan korang pun dah halal kan..menghalang dari perbuatan zina,kan?..kadang2,,kalau kahwin muda ni..mesti ade sbhgn perspektif negatif akan timbul dari kalangan orang luar..contohnyee,,eh,dye ni kahwin awal,,muda pulak tue..entah2 yang pompuan tue dah bunting tak??okay,,ni hanya contoh k..ape yang korang perlu buat ialah biarkan jee dyorang nak kate ape sekalipun..yang penting korang dapat pahala..

dari couple bertahun2,tapi tak sure bile entah nak kahwin..yang couple2 tue,,sure ke dye tue pasangan hidup korang??kalau sure,tunggu ape lagi,,cepat2lah kahwin..lainlah kalau korang2 ni mampu menjage syahwat..study dulu..menjage perhubungan laki perempuan..takpee..lagipun best kan kahwin muda,nanti dapat anak pun,muda lagi..masih berkudrat..ade tenaga..ahahahahahhahaha..betul pe aeyy..

okay,,ape yang aku cakap ni semua punn peringatan untuk diri sendiri jugak..minta maaf sangat2 kalau ade part yang salah and ade part yang tak kena dengan ayat tue tolong tegurkan aeh..aku pun nak share ilmu jugak..masih belajar nak kongsi2 ilmu..sorry jugaklah kalau aku ni banyak sangat ulang2 ayat..ahahaha..tak tahu kenape..okaylah..see ya in the next entry!okay..

Assalamualaikum and uhibbukum fillah(saya sayang korang kerana Allah)..=)
CLICK DONATE N GET REWARDED ->


Thanks for reading. Do like and leave your comment. Really appreciate that :)

No comments:

Post a Comment

✿ Assalamualaikum, thanks comment here yo ! ✿

This is an Official Blog. Copyright© All Rights Reserved http://craftynieya.blogspot.com