Wednesday, April 18, 2012

nikah dulu baru dating !

-
-
Assalamualaikum korang !

~lelaki yg berani, bukanlah hanya berani berkata-kata manis sahaja dihadapan perempuan tetapi berani menyatakan hasrat untuk dijadikan ayah mertua kpd kedua orang tua perempuan yg dia ingin dia nikahi...ada berani  buat mcm ni ?~dicopy paste dr pesbuk~
-
-
okay,korang berani ke buat cm kat atas tue ?ahaha..
sebenarnya,bile kita kahwin,kite bukan hanye berkahwin dgn psgn kite,bahkan dengan ibubapenye,kaum kerabatnye..haa,baru tawu ?kite mestilah nak amik hati ibubape mertua,kaum kerabatnye..
sebelum kahwin,kite mestilah kenal betul2 latar belakang psgn kite,baru kite boley acept dye..
jangan main kahwin je,tak tahu latar belakang psgn kite..lainlah kalau keluarga kite memang dah kenal rapat dgn kluarga mertua,barulah boley kahwin..

kang,silap2 haribulan,psgn mule tunjuk taring depan kite disebabkan silap kite tak selidik dulu latar belakang dye..adelah penting yee kawan2 untuk mngenali psgn kite tue..
mksud disini ialah mgenali hati budi c dye melalui perantaraan..

contohnye,mlalui bakal mak mertua ke an..
kenal hati budi@latar belakang bukannye bermaksud kite boleh berdua2an dgn c dye,brpegang2an..dan lain2 lagilah..Islam tak pernah galakkan macam tue..hamboiyy,skati je nak pegang2,bdua2an..

kite masih ade ibubape,jadi gunekanlah ibubape sbg medium perantaran untuk mgenali antare 1 sama lain..
bak kate orang,nikah dulu,baru dating..kan sweet gitu..kan kan kan ?

cubelah korang bayangkan,korang kenal2 dgn psgn korang dah lame.dah tahu perangai dye,sikap dye,manje2 dye,dah tahu ape yg dye tak suke,ape yang dye suke..belum kahwin,dah dating2,berdua2an..bile kahwin,,tak ke rase macam hambar je prkhwinan tue..dah macam tak sweet..sbb sgale2nye korang dah tahu pasal dye..sweet lg ke cenggitu ?

dan cube pulak korang bayangkan,korang kenal dye melalui perantaraan,ibubape ke,sedare mare..korang tak pernah jumpe..melalui istikharah dan petunjuk dr Allah,c dye lah menjadi psgn korang dunia akhirat..bile kahwin,mestilah kite nak ambik mase nak kenal c dye dgn lebih mendalam,nak tahu ape yang dye suke n tak suke..nak tahu itu ini..mesti malu2 kan..alolo..kan mcm sweet2 couple gitu.. perhubungan korang pun dah halal..

As a conclusion,korang fikirlah betul2 ape yang terbaik untuk diri korang..ingat !Allah dah janji,perempuan yang baik untuk lelaki yang baik,lelaki yang baik untuk perempuan yang baik..
korang sendiri tahu,mane yang baik,mane yang tak baik..kalau kite nak psgn yang baik2,mestilah kite akan sntyase mmperbaiki diri kite dr semase ke semase..ye tak ?

orang yang menaip ni pun,tak delah baik sangat,hanye sekadar berkongsi ilmu,mmberi peringatan,teguran..
ingat jugak tau !kite tak boleyh mmpersenda orang yang sedang mberi ilmu Allah..sebab ape yang orang tue cakap,semuanye datang dari Allah jua..same2lah kite berusaha menjadi muslim yang terbaik dikalangan yang terbaik !okay ?chaiyok !aja2 fighting !

nieya minta ampun dan maaf if ade part2 yang tak betul ke,tertinggal ke,tak sesuai ke..please tegur2 k..segale yang baik tue datangnye daripada Allah jua,yang buruk datangnye dari sikap dan kelemahan saye sendiri..tolong perbetulkan okay..

~psst psst,kalau korang suke dengan entry ni,like,share n komen yee..mungkin ade yang perlu diperbetulkan~

thanks for reading !

Assalamualaikum..
CLICK DONATE N GET REWARDED ->


Thanks for reading. Do like and leave your comment. Really appreciate that :)

No comments:

Post a Comment

✿ Assalamualaikum, thanks comment here yo ! ✿

This is an Official Blog. Copyright© All Rights Reserved http://craftynieya.blogspot.com