Friday, May 11, 2012

aku seorang penagih dan akan sentiasa ketagih !

Assalamualaikum u olszz !!!

bertemu lagi kite dalam entry seterusnya ! hahaha .

okay . aku seorang penagih dan akan sentiasa ketagih !

yee . ketagih ape tueh ?

nieya merupakan seorang yang amat gile dan juga seorang penagih tegar MAKANAN . bukan gila punye orang okay ?

bhahahahahahaha *ketawe jahat sikit . haha

yee , cakap sikit sape tak suke makanan ?? semua orang suke makan .

persoalan yg berada di minda *cintemuketakmalu . -->

: : kite makan untuk hidup atau kite hidup untuk makan ? ?

yee , bagi nieya sendiri jawapannye adalah kedua2nye . bhahahahaha . ijk(i'm just kidding)

*pikir makan jee . hehe

nieya mmg suke gile makan . *eeiii , tak gemok kee ?

gemok ? setakat niey okay jee . taa gemok . banyak mane nieya makan pun tak gemok . pipi dgn lemak jee naik mendadak . haha . tadelaa mndadak sangat . agak2 naik dye macam serbuk penaik tue . hahaha . tak tahu lerr bile besar nnty jadi gemok . aduhh . dijauhkan . amin . .

tak tahulah macam mane boleh obses dengan makanan ni kan . haha . bysee jee . sejak duduk asrama kot . kat asrama nieya kadang2 mmg banyak makan . 

nak2 mase time form 6 taon lepas . haduyaiii . mmg mak abah berhabis duitlah kat asrama mj tueh . mane taknye sekolah tue banyak sangat tangga . so , bile sarapan pagi , jalan pegi skola , naik turun tangga yang macam rolloer coaster tue mmg mmbuatkan nieya lapo , lapo , dan , lapo . lagi2 bile balik skola . perut nie mmg berkeroncong berbunyi . segala macam bunyi ade . bunyi piano , gitar , biola , gendang , drum , trompet . . korang bayangkan bile kite gabungkan sume bunyik tue jadik ape ? hah , korang pikir sendirik . hahaha .
mase tue mmg keje makan jee . berat tiap tahun naik 1 kilo jee . tak tahulah sekarang nie bile duduk rumah kaan . hahahaha . berkilo2 kot . huahuahua . maybe sebab tue kot punca nieya jadi seorang penagih makanan . hahaa

kalau kat rumah nie , mmg keje mencekik jelah kan . bayangkan sekarang nie pun tengah tulis entry , sambil2 tue makan jugak . haha . nak2 hari kamis mlm jumaat , dapat berkat dari masjid , menelan laa jawabnye . bukan ape , ambik berkat . . haha *cett , cover line tueh . bukan itu sahaja , kalau kat tv tue ade rancangan masakan @ makanan , kalau boleh , jangan penah missed kw . haha . nak2 bile rancangan , jalan2 cari mkn , 5 rencah 5 rasa , revolution food , ho chak 8tv . dan lain2 . hahh kw , tak kirelah rancangan melayu ke cine ke barat ke . anyway , nieya suke tengok revolution food 8tv tue . hosted by jamie oliver . kenal ? tak kenal macam byselaah , ask uncle google . mmg nieya sokong lah ape yg jamie oliver buat tueh . hahaa . 

tapi , takdelah nieya makan terlampau banyak sampaikan tak ingat dunia , tak ingat keje . berpade2 okay . 

nieya rase maybe sebab2 nieya tak gemok adelah : *maybelaah . hihi

1~pengambilan sayur dan buah2an-nieya suke gile makan sayur ! vegetarian ? taklah . daging pun suke . bagi nieya sayur mmg penting gilee lah kan . coz dapat bantu kulit kite . hasilnye mmg kurang nmpak . tapi dye mmbntu dalaman kite . nak kulit cantik dan bermaya , makan sayur kay .

2~sunnah Nabi-amalkan :jangan makan makanan laut + makanan darat . cth : ikan + daging ayam . tak elok taw . bile kenyang , stop !

3~say NO tue processed food @ junk food-cth disini,macam McD,kfc,pizza dan seumpamanye lah . klw suke sangat , kurangkan okay . bahaya . boley cancer . makanan yg diproses tak semestinye baik utk ksihtn dan halal . kdg2 dye ade campur ntah ape2 . ary tue nieya tengok rncgn revolution food . n nieya dapati org barat proses daging ayam bercampur dengan lemak2 dgn tulang2 dye sekali . dahsyat kaan ? eeeuwh . nak ke makanan mcm tue ? mestilah tak nak . tapi bile dah proses , bentuk makanan pun jadi cantik , kite main makan je tanpe ade unsur ragu2 . klw boleh kurangkan makan kat luar yee kawan2 . junk food . jgn jadikan 1 kegemaran kayh .  

lagi . mau cakap ape lagi ? idea dah surut .

4~oupss . addition : makan mknn pedas-okay,nieya mmg suke mkn mknn pedas . mewarisi ayah kot . klw masak takde rase pedas , rase sume tawar tw . haha . anyway , boleh bantu bakar kalori n lemak tw . tengok orang korea tue . mknn dye banyak pedas2 kaan . tue yang kurus tue . penah nmpak orang korea gemuk2 ? tak kaan . jarang lah tengok . 

okay , harap info nie mmbantu okay ? *baik2 nak buat entry pasal gile makan , terus masuk bab makanan dgn kesihatan pulok .ehehehe . 

*okay , aku paham . entry panjang ! haha

okay~bye u olszz .

Assalamualaikum . .


CLICK DONATE N GET REWARDED ->


Thanks for reading. Do like and leave your comment. Really appreciate that :)

Comments
2 Comments

2 comments:

✿ Assalamualaikum, thanks comment here yo ! ✿

This is an Official Blog. Copyright© All Rights Reserved http://craftynieya.blogspot.com