Wednesday, May 16, 2012

pengalaman kerja yg tak dapat lupa !

Assalamualaikum . . 

kite jumpe lagi dalam entry yang ke - 51 . hehee . baru sikit jee nie . maklumlah . newbie . hihi 

kali nie nak cite pasal pengalaman mase keje yang memang takkan dilupakan ! entry mungkin agak panjang . bace pelan2 kayh . entry niey tak lari laa . hahaa .

okay . korang dah bace kan entry yang nie my job . entry tue dibuat mase nieya tengah keje kat pet shop tue . 

kali nie nak share pengalaman selepas keje kat situ . okay , u olsz tahu kan dulu nieya keje kat pet shop . okay , mase nieya keje situ , macam2 benda nieya kena harungi . 

antara pengalaman yang memang tak boleh lupe :

~mase interview-kena uji dengan memegang hamster . menggigil mase tue . nasib baik tak terlepas . fuhhh .

~mase tengah transfer hamster dalam 1 bekas . tetibe , ade sekor tue terlepas . Ya Allah , menggigil gilee mase tue . takut kena marah dgn supervisor cina tue . nak2 hamster tue jenis roborovski . lari laju . partner nieya , aisyah tolong kejar . last2 dapat tangkap kat kedai hujung tue(kedai dvd) . betul2 hamster tue berhenti kat tepi selipar penjual dvd tueh . haha . klakor . hihi . last2 kena tegur dgn supervisor tue , dye cakap lain kali you kena hati-hatilah , jangan sampai terlepas . nieya punn . ha haa *angguk2 . hihi . 

~pengalaman serve customer-perghh . yang nie lagilaa . nieya dahlah jarang jumpe orang . so , agak penyegan sikitlah kan . lame2 okay . tapi still belum cukup confident lagi neh . hihi . malu . *malu sbhgn drpd iman . hahaa . . malu tak bertempat . .

~pengalaman bersihkan hamster , landak , ikan , arnab , kura2 . pehhh . memang sangat mencabar . mule keje jam 11.30 . bersihkan sangkar2 dyorang yang penuh dgn tuttt dan keharuman yang sangat menusuk kalbu di jiwa *lagi2 landak . memang best ! haha . bersihkan sangkar2 hamster , landak n arnab , kadang2 habis buat sume keje tue pukul 2 . then , kena sapu lantai , mop2 . that's my daily routine . fuhhh . penat tawu . . byselah keje . 

~pengalaman angkut air dari pasaraya , sebelah kedai . oleh kerana pet shop tue kecik kedainye , and tadee air paip . so , bab2 bersihkan sangkar2 , mop2 tue kite kena ambik air dari pasaraya terkemuka . ngeh3 . hihi . memang penat . nak2 dgn nieya yang kecik2 nie . huhhh . nak kate malu tue , first day mmglah malu . the next day punye dah okay dah . buat muke tak malu angkut air dari pasaraya tue . kena bayar tak ? entahlah . tanye boss nieya tue . keje nieya main angkut jee . hihihihi . nie salah 1 faktor nieya brhenti keje . penat . 3-4 kali angkat air . huhu . tapi best . jumpe ramai orang . 

~pengalaman jage kedai dgn partner . yang nie best . sebab boley bwat keje bebas . tadee laa asyik kena pantau jee dengan supervisor . hihi . bab2 key in barang(masukkan code brg yg dibeli dlm sstem komputer) nie makin expert . supervisor ajar . yelah . kadang2 bile dye g toilet ke bank ke . sape nak jage kedai kalau bukan kitorang neh . kadang aisyah serve , saye key in barang . kadang saye serve , aisyah key in barang . *ape yang penting ! kerjasama (bwat gaye wonderpets) hahaha . hey hey kitorang amanah taw . hihi .

~kena ingat kod produk-yang nie memang susah sikitlah . mane tak nye . barang tue bukannye sikit . korang pike barang2 hamster nie tak macam korang ? ade sikat , sabun , pasir mandi , makanan berkhasiat , mknn segera . dyorang punn ade taw ! haha . jangan tak tahu . nie nak habaQ lah nie . kat pet shop tue . macam2 adaa . ada mknn dye , sikat , baju , snacks , pasir mandi(pengganti sabun,hamster tak boley dimandikan pakai air,mati wOo nanti) , baju , mknn dalam pantang , dll lagilah . sO , banyak produk kena ingat kod dye . 

~check stock-sejak ade barang short , *hilang kat kedai kitorang , check stock akan diadakan seminggu sekali . *korang ingat barang2 kat situ tak mahal . pehh ade yg lebih mahal dari beli baju . kena listkan kod produk tue , then , akan dicheck same2 dgn supervisor . tengok , kitorang memang selalu bkerjasama kan . hahaha . then , mase nak dekat sebulan nieya keje situ , partner nieya , aisyah tue pulak dah brhenti keje . sO , memang 1 kedai tue nieya yang kena check stock . penat wOo . . TAPI ! memang advantagelah kat nieya cOz boley ingat kod produk . supervisor pun ade cakap , waah , you dah ingat kod produk sikit aa ? huhu . serunuk bile dye sedar nieya boley ingat kod produk . hahahahaha . *kembang semangkuk kw aku . ^^ 

okaylah . setakat nie jee nieya boley kongsi kan kat korang . memang best kan keje nie . memang lah penat . tapi bile tengok hamster2 yang cOmel lotey tue , terus hilang penat . hahaha *menipu . hihi . thanks kat majikan dgn supervisor cOz bagi nieya peluang keje kat situ n bagi kepercayaan kat nieya buat keje2 tue semua . tipulah kalau tak pernah buat silap . banyak kali taw . tapi pengalaman banyak mengajar nieya erti kerja dan sabar . kalau kite buat sesuatu kerja tue dgn ikhlas n happy , semuanye akan jadi senang . insyaAllah . 

stOp here . bye ~

Assalamualaikum . .
CLICK DONATE N GET REWARDED ->


Thanks for reading. Do like and leave your comment. Really appreciate that :)

Comments
2 Comments

2 comments:

✿ Assalamualaikum, thanks comment here yo ! ✿

This is an Official Blog. Copyright© All Rights Reserved http://craftynieya.blogspot.com