Tuesday, July 24, 2012

tutorial : cara buat background blog sendiri !



okay . seperti yang dijanjikan dalam BAB NI . nieya nak kongsikan macam mane nak buat background untuk blog sendiri . nieya dah buat . korang bile lagi maa . free je . jum cekidauttt !

sebelum tue . nieya nak credit tutorial best nie to : akak comel + cantik + baik !

1. sila masukkan diri anda ke website ini --> http://www.colourlovers.com/ and klik sign up .


2. Login semula . then , klik Create yang colour green tue . pilih Pattern


3. korang pilih sama ada nak guna Color A Pattern atau Design A Pattern . nak senang pilih je color a pattern . mudah dan cepat :)



4. okay , pilih kecintaan korang macam nie :


5. korang letaklah kecintaan yang korang suka e.g : flowers , bag , shoes , clothes , butterfly , cupcakes , food , love , heart . then dekat bahagian bawah tue , pilih lah jenis kecintaan yang korang nak macam nie :


pilih jangan tak pilih !

6. then , marilah kita bersama-sama bermain dengan warna-warna alam seperti ini :


pilih warna-warna yang korang suka . klik je 5 warna yang ditunjuk anak panah merah tue . yeayy ! mari mewarna !

7. dah siap ! klik kat Pattern Name* dan isi dengan sebaiknya . then , click Create Pattern . macam nie


do not isi bahagian lain okay . 

8. bila korang pilih warna-warna alam yang unik , kadang2 warna yang korang pilih tue tiada dalam sistem colour bagai . korang namakan lah warna yang korang buat tue mengikut kreativiti memasing . begini :


9. then , klik name colors . background anda dah siap ! sekarang , nak simpan background korang tue . macam nie . klik Preview yang dalam bulatan merah :


10. nanti dye akan keluar macam bawah nie . tekan right click and save image as :



11. hep ! belum siap lagi . nie nak masukkan dalam blog korang . 

Dashboard Baru : Sign in > Dashboard > Template > Customize . 
Dashboard Lama : Sign in > Template Designer . 

p/s comel : *kalau sebelum nie korang ada guna code background lain yang disimpan dalam html/javascript , silalah buang dulu code tue . 

12. klik Background and Image :


13. klik Upload Image > Browse background yang korang buat tadi > Done .


14. pilih Tile dan Apply to Blog :


15. eh , dah siap lahh ! hasilnya , korang dah ada background sendiri ! lepas nie , dah tak boleh dah nak kutuk-kutuk , background cantik ke tak , pasal background tue korang yang buat sendiri ! muahaha :D kalau korang tengok , memanglah banyak step . tue semua basiclah . kita tahu step2 tue , cume nieya bagi panjangkan step . kott2 korang tak paham sepatah haram ape nieya cakap nie .

A big thanks and credit to akak comel lagi manis + cantik + ohsemm ! sebab nieya dapat tutorial nie dari dye . mintak izin nak share kat blog jugak . heheh . thanks akak comel ! malam tadi jumpa tuto , terus applykan . huahuahua . penattnye ! 

info tambahan yang comel : selain korang boleh buat background sendiri kat http://www.colourlovers.com , korang jugak boleh share kat situ . kira macam account facebook sikit . ade notifications , profile n many more ! ade love notes , follow2 orang . best lah ! diorang tak terhad kepada background je , malah ade banyak lagi benda2 ohsemm yang boleh korang jumpai ! jom join ! follow me , Crafty Nieya . huhu

jom klik sini pulak !

 Assalamualaikum . .
CLICK DONATE N GET REWARDED ->


Thanks for reading. Do like and leave your comment. Really appreciate that :)

Comments
15 Comments

15 comments:

  1. nak tanya untuk blogskin boleh tak ?
    btw dah try memang best ^^ hahaa

    ReplyDelete
  2. Saya DAH berjaya buat background saya menggunakan cara awak!cuba tengok kat blog saya.elishanizam.blogspot.com!

    ReplyDelete
  3. Newbie lg..ehe..jeles tgk blog org ade background sndiri..nk try wat jgk la...klu dh dpt..nk copy kt blog bleh?:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. you can do it, dear . buat, jangan lupa creditkan ke blog saya :)

      Delete
  4. best glew...thanks sngt2 sbb bg tuto nie...sayang awak

    ReplyDelete
  5. Tq SOMUCH UTK TUTORIAL NIE.....MUDAH SGT2 NK IKUT...DH LAMA NK TUKAR TP TAKPNDAI.....SKRG DH TAU DH ~

    ReplyDelete
  6. thnx share. memang dah lama cari cara. asyik amik dekat google je. huhu

    ReplyDelete

✿ Assalamualaikum, thanks comment here yo ! ✿

This is an Official Blog. Copyright© All Rights Reserved http://craftynieya.blogspot.com