Monday, November 12, 2012

Tips kemaskan blog ! PART 2


CONTINUED FROM THIS ENTRY : http://craftynieya.blogspot.com/2012/11/tips-kemaskan-blog-penting.html


6. settings - perkara WAJIB yang perlu di 'setting' - dashboard > settings > posts and comments : show word verification : tick NO . bagi memudahkan orang komen di blog anda tanpa perlu meletakkan code pengesahan nombor bagai .

7. pemilihan header yang kemas - okay, fOine . i admit masa mula-mula dulu pun memang tadee header langsung . pastu blaja . blaja . blaja . at last, okay lee header nie kalau nak dibandingkan zaman dahulu kala yang tade header tue . huhu

8. elakkan dari meletakkan widget-widget yang tak penting - contohnya : kartun animation yang bertemakan .. ' hye, dah singgah jangan lupa follow tau ' and so on . better tak perlu letak kott . menjimatkan loading time okay :)

9. kedudukan setiap widget - means kedudukan tue mesti biarlah sesuai pada tempatnye . contohnye : follower box dengan chatbox letak di bahagian kiri atas / kanan atas (sebelah entry) . ini kerana blogger nie kalau singgah blog korang, diorang mesti nak terus follow atau letak jejak masing-masing kat blog korang . kalau korang letak kat bahagian bawah sekali, agak jenuh jugaklah nak scroll ke bawah . huhu

10. sentiasa kemaskan blog - dalam sebulan dua, mesti korang akan bosan tengok blog korang kaan ? korang boleh lah tukar-tukar widget yang ada atau tukar kedudukan widget yang ada dalam blog korang . supaya tak bosan tengok . nie tak, selama sepuluh tahun buat blog, selame tue jugaklah blog yang tak berubah-ubah dek ditelan zaman . contoh paling baik : blog kak Lyssa Faizureen . selang beberapa bulan, mesti dye akan kemaskini blog dye . kaan ? kaan ? tak gitu ? ;)

sO, aku share semua nie pun bukan sebab aku dah pandai sangat dalam dunia blogging nie . just nak share apa yang aku dah lalui selama beberape bulan buat blog nie . aku pun newbie blogger jugak . since bulan 3 duduk rumah till bulan 9 . macam-macam aku belajar tentang blog . tak sangka aku dipertemukan dengan dunia blog nie . yang paling penting, if korang serius dengan dunia blogging nie, insyaallah boleh pergi jauh *tak sejauh baling bola golf okay :P . i means boleh buat duit macam kak lyssa laa . jangan putus asa dalam belajar coding-coding blog nie . memang susah, tapi, lame-lame korang akan biasa jugak dalam html code nie . aku pun suke je main html code nie . try and error . sebab ape aku suke main html code ? sebab bile aku try n error selalunye berjaye . ahahahaha *bapak tipu ! tak jugak laah . sO, hope segala-mala tips yang dikongsikan sedikit sebanyak dapat membantu korang :) sOrry if banyak tak paham okay ;) tak paham, tanye kat komen tawu ? banyak lagi yang perlu dipelajari nie . chaiyOksz !
P/S : fOine laa . bahasa rOjak bm bi -..-'


JOM BUAT INCOME DENGAN MELALUI FACEBOOK, TWITTER & SEBAGAINYA . HANYA PERLU SHARE DENGAN RAKAN2 DAN NIKMATI HASILNYA ! KLIK !


Assalamualaikum . .

CLICK DONATE N GET REWARDED ->


Thanks for reading. Do like and leave your comment. Really appreciate that :)

Comments
1 Comments

1 comment:

  1. satu lagi, jangan gunakan banyak kaler untuk tulisan sebenarnya.biru utk link tu ok.. selain tu, takut jadi masalah buat orang yang rabun dan ada masalah mata.. :)

    ReplyDelete

✿ Assalamualaikum, thanks comment here yo ! ✿

This is an Official Blog. Copyright© All Rights Reserved http://craftynieya.blogspot.com