Sunday, November 11, 2012

Tips kemaskan blog ! PENTING !


okay . finally jumpe jugak idea nak update blog berhabuk lagi berdebu nie . rupa-rupanya idea aku pergi sorokkan diri bawah ubun-ubun kepala . patut laa tak jumpe -.-' muehehe . sorry 2,3 hari nie tak update . busy berfacebook, beresaimen dan segala ber yang berkenaan okay . nOw, nieya nak share tips kemaskan blog especially for you, new blogger ! wajib tahu tau ! sO, let's checkidaouuut !

1. background blog / template - sometimes kita as a new blogger sangat kurang ambil perhatian dengan benda nie . tapi, sebenarnya ia sangat penting ! agak-agak kalau korang rase korang berblog untuk tatapan diri korang je, tak payah laa tukar background blog korang yang penuh animated /  lep banyak-banyak / semak sini-sana . aisehmen -.-'

TAPI, if korang rase korang berblog untuk share dengan people tentang diri korang, baik tukar background / template yang korang gunakan tue . macam mane nak bezakan blog kemas dengan tak kemas ? blog kemas, kalau kite tengok, santai je, sempoi, senang dibaca walaupun blog simple . blog tak kemas, kalau kita tengok, rase macam nak tutup tab blog tue semula . korang google cari background yang ala-ala soft yang boleh menarik orang singgah ke blog anda . jangan pilih warna terlalu terang dan jangan terlalu soft sampai tak nampak . paham taa ? taa paham ? sila baca balik 657627286473647190 kali per / saat .
TUTORIAL : CARA BUAT BACKGROUND SENDIRI !

2. layout - dashboard > settings > customize > layout : sila pilih body dan footer layout yang sesuai . boleh adjust widths sekali . pilih kelebaran saiz yang sesuai untuk blog korang :)

3. Follower join this site VS Follower button - as we all know, cara nak follow blog orang ade 2 kaan . yang satu, gune follower Join this site . satu lagi, follow button kat bahagian atas kiri / kanan . selalunya, kalau korang guna follow button kat bahagian atas tue, kadang-kadang dye tak boleh berfungsi dengan baik . nak-nak bila blog yang kite follow dah lebih 300 orang, memang takkan berfungsi punye lah follow button 
tue . so, kalau anda nak kami follow blog anda, better letak follower box Join this site . lebih baik ! :)

4. font tulisan yang digunakan - korang boleh pilih and guna font yang sesuai seperti - Verdana, Trebuchet, Arial, Georgia, Helvetica, Tahoma. size font - 13> . sangat lah digalakkan untuk menggunakan font tulisan sebegini . kenapa ? sebab memudahkan pembaca untuk memahami tulisan kita . INGAT ! yang bace blog korang tue bukan hanya remaja macam kita-kita tau ! ingat orang tua tak ade ke ? golongan emas sekarang dah maju tau ! gadget tabloid kejadah bagai semua mereka tahu . ape aku merepek nieyh -..-' sO, better guna font yang pembaca boleh faham . jangan guna tulisan berangkai okay !

5. gaya penulisan - adalah WAJIB untuk tidak mengaplikasikan / menggunakan gaya penulisan SMS di dalam blog . contohnye :
hYe SeMuA ! nk tAu X ? aRi nIe kItEw bArU pAs cLasH D9n aB9 mAmaK jOnGan9 sEbElaH ruMah iTeW . itEw cEdiH wEhHh . iTeW cAyuNk DyE cAn9at-CanGa+ tAu :"(


baik, sila nyatakan berapa lama masa yang diperlukan untuk membaca ayat di atas ini -..-' aisehmen . aku yang menaip gaya SmS nie naik pening nak type . suke ke tengok kitorang mengeja entry blog korang ? suke ? ta mO laa gitu . ta maO please ! nanti blog korang tadee visitor kang :P

TO BE CONTINUED ! :)

tips kemaskan blog part 2 !

Assalamualaikum . .

CLICK DONATE N GET REWARDED ->


Thanks for reading. Do like and leave your comment. Really appreciate that :)

Comments
4 Comments

4 comments:

  1. Haha , setuju sangattt !!! hahahaha !! Blog sy kemas tak ? Bg lah pndangan , hihi . Insya-allah sy terima dgn hati terbuka :) Anyway , sy suka blog ni tauu ! Ikhlass sangatt :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu . thanks yana ! blog yana lagi kemas tau !
      sumpah comel je tengok !! :D

      Delete
  2. terbaik... teruskan belajar tau.. dan kalau boleh tgk kat blog2 blogger yang terkenal tu...macam mana blog dorang.. macam mana penyampaian dorang.. dari situ banyak kita boleh belajar :)

    ReplyDelete

✿ Assalamualaikum, thanks comment here yo ! ✿

This is an Official Blog. Copyright© All Rights Reserved http://craftynieya.blogspot.com